Festival Cruïlla: el futur dels festivals
A falta de menys d’un mes perquè començi una de les edicions més esperades del Cruïlla, l'organització del festival ha concedit una roda de premsa per donar a conèixer, a banda dels concerts, els diferents valors i les noves propostes que han implementat.
Encapçalat pel director del festival, Jordi Herreruela, s’han compartit diverses novetats que destaquen i es centren en la innovació, el compromís social i la sostenibilitat. Un dels anuncis més esperats ha sigut la incorporació de diferents podcasts que es podran gaudir en directe i de forma oberta el divendres i el dissabte, de 16h a 19h en la Torre Diagonal One, entre ells Alta definició, Com dir-t’ho o El sentido de la birra.
Per altra banda, com la sostenibilitat es troba a l’ADN del festival i es preocupen pel seu impacte com a esdeveniment que reuneix a milers d’assistents, Jordi Herreruela també ha anunciat mantenir el model de got de plàstic de l’any passat sense el logotip del Cruïlla perquè es pugui reutilitzar, així com que la mateixa coberteria vagi amb fiança i s’hagi de retornar o que el públic pugui portar les seves samarretes perquè siguin estampades al moment en comptes de comprar merchandising enllà.
Cal destacar a dins de la programació artística d’aquest any, una de les grans apostes del Cruïlla, que es la col·laboració amb el Poblenou Urban District, ja que, en paraules del propi director: “Tenim un gran vincle amb aquest barri, ja que es on tenim les oficines, i es una bona proposta per exhibir la creativitat més brillant del barri i una mostra de la millor Barcelona creativa i compromesa”. En relació amb la sostenibilitat, s’ha donat a conèixer també una col·laboració amb Art is Trash, un projecte que fa servir els residus per transformar-los en art i així aprofitar peces o mobiliari.
El creixent compromís social que el festival porta anys mostrant, de forma quasi pionera, es pot veure en la edició de 2024 en la introducció d’escenaris preparats per gent amb mobilitat reuida i la traducció en llengua de signes a més d’una prova pilot en motxilles vibratòries per persones amb problemes d’audició, i fins i tot, l'accessibilitat del festival a persones en risc d’exclusió per apropar la cultura a tots.
I es que el Cruïlla no ha volgut anar a contracorrent amb els nous avenços i han afegit diferentes mesures per implementar la innovació al festival; han incorporat un sistema de smart ticket per evitar duplicacions o estafes, i a més, tindran una app al mòbil de realitat augmentada per senyalitzar on es troba cada cosa al parc del fòrum.
Per últim, el director del festival ha tancat la roda de premsa parlant dels canvis de la part de gastronomía, ja que aquesta ha de ser un reflex fidel de la ciutat, i han afegit molta més oferta vegana, vegetariana i sense gluten per adaptar-se a totes les necessitats. A més, han afegit propostes dolces de cafeteria, un tipus d’oferta que mancava en altres edicions.
Sens dubte, queda demostrat que el Festival Cruïlla es un esdeveniment avançat al seu temps, amb una proposta que es desmarca d’altres festivals, i on aseguren que aquest punt de trobada sigui la millor i més sostenible experiencia possible. El Cruïlla ha aconseguit marcar la diferència amb aquestes novetats, deixant clar els seus valors, i sent l’exemple que haurien de seguir els grans festivals en un futur.